Vecka 22

Postat: 2014-05-26 18:06:15
Nu har vi klivit in i vecka 22!

Jag har trott att jag haft moderkakan i bakvägg eftersom magen synts så tidigt och jag känt sparkar tidigt men jag har den i framvägg :)

Bebis

Fostret har fortfarande slutna ögon, men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken. Forskning har visat att synen börjar utvecklas redan i slutet på första trimestern, och att den nu börjar fungera. Vikten har ökat till 450 gram, längden till 27 centimeter.

Fram till ungefär mitten av graviditeten växer foster ganska lika. Det är därför ultraljudsundersökningen som ger ett ungefärligt förlossningsdatum görs före vecka 20. Efter det börjar de individuella skillnaderna synas tydligare. Vissa barn ska bli långa och smala, andra kortare. Fostrets vikt påverkas dessutom av vad kvinnan äter under sin graviditet och hur hon lever.

Du

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter.Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp.
Nu är den klar!

Postat: 2014-05-19 18:54:01
Vårt skötbord till tösen är äntligen klart!

Och vi är så nöjda :) 


RUL

Postat: 2014-05-12 16:04:45
Nu har vi varit på rutin ultraljudet! 
Det verkar som att vi kommer få en fullt frisk liten tös :D blev bakåtflyttad en vecka så det nya BF datumet är 2 oktober! 
Så himla roligt, jag svävar som på moln! 
Är så kul att vi kommer få en av varje! En store bror som kan beskydda lilla syster :) 
Hon va väldigt akrobatisk iallafall haha! 


En liten köp-lista kan va bra att ha!

Postat: 2014-05-11 09:55:23
Fastän jag redan gått igen en graviditet sen innan blir det ändå mycket som hinns glömmas.
Nu har jag hittat fram en köp-lista som jag ska bocka av eftersom. 
Allt på listan kommer jag inte behöva då jag har lite sedan förut.
 

 Kläder

   Lämna hemmet  
 6-8 bodys  X  Godkänd bilbarnstol  
 4-5 tröjor  X  Barnvagn  
 4-5 sparkbyxor  X  Skötväska  
 Strumpbyxor för kalla årstider  X  Åkpåse  
 4-6 pyjamaser  X  Regnöverdrag och myggnät till vagnen  
 Bomullsjacka eller stickad jacka  X    
 En varmare jacka  X  Till amning/matning  
 3-6 par babystrumpor  X  3-4 amnings BH:ar  
 Två babyfiltar  /  Amningsinlägg, engångs  
 Mössa och vantar för vinterhalvåret  X  Amningsinlägg, ull (höst, vinter, vår)  
 Tunn bomullsmössa, sommar  X  Amningskudde  
 Utedress  X  Handpump  
     Salva för såriga bröstvårtor  
 Säng och sängkläder    Mjölkuppsamlare  
 Vagga, korg eller spjälsäng  X  Nappflaskor  X
 Madrass och madrassöverdrag  X  Nappar  
 Babytäcke    Påsar till infrysning av bröstmjölk  
 Lakan och påslakan. Till flera byten  X    
 Spjälskydd till ev. Spjälsäng  X  Eventuellt...  
     Grind  
Till skötsel    Lekfilt  
 Skötbord eller skötbädd    Babygym  
 Blöjor    Gungstol  X
 2-3 babyhanddukar  X  Bärsele eller bärsjal  X
 Mild tvål och shampoo    Blöjhink  
 Zinksalva och Babysalva  X  Nallebjörn  
 Babyolja      
 Balja till bad  X    
 Minst 15 mjuka tvättlappar      
 Minst 15 haklappar    

v.20+4

Postat: 2014-05-11 09:48:00
I Onsdags kom vi in i v.21!
Kan inte fatta att man redan kommit över 50% strecket.
Imorgon är det ÄNTLIGEN rutin ultraljud! Klockan 13.oo sitter vi där förväntansfulla.
Robbin fick en bättre vy av bebisen när vi va och kollade sist så jag längtar lite xtra av att få se hur bebisen ser ut haha. 
 
 
Bebis

Din lilla bebis har nu alla sina kroppsdelar på plats och är ungefär lika stor som banan,  26 cm och väger 400 g. Bebisen tränar sina matsmältningsfunktioner, nu kan man se via ultraljud hur bebisen sväljer fostervatten. Bebisen kissar också i magen. Bebisen kan höra och reagera både på ljud och ljus. Denna vecka är också bebisen smaklökar på tungan färdig utvecklade. Bebisen kan suga på tummen. Bebisen kan röra sig fritt i fostervätskan och du känna sparkar högt upp i magen och långt nere vi blygdbenet.

Du

Du kan känna livmoder nära naveln. Livmoderns mått kan vara mellan 19 till 22 cm. Normalkurvan för viktökning är 4,5 och 6,5 kg. Det syns nu att du är gravid. Du kan känna att du har ont i bäckenet, det kallas för bäckenuppluckring även kallat foglossning, det är normalt att man får det i femte eller sjätte månaden. När du är gravid samlar du även på dig vatten, så du kan känna dig svullen fram mot eftermiddagen och kvällen. Brösten kan börja läcka råmjölk, ditt barns första kost. Halsbränna är inte helt ovanligt, det känns som en brännande känsla i bröstet som kan ge sura uppstötningar.

Så här känner jag

Bebisen känner jag varje dag, mest tidigt på morgonen eller sen kväll/natt, då är hen mest aktiv. 
För några dagar sedan vägde jag mig på jobbet och då stog vågen på 57 kg vilket visar att jag gått upp 4 kg :) Foglossningar har jag haft sedan långt tillbaka och svullenhet känner jag av mer och mer, mest när jag jobbar. Råmjölken har sipprat i en vecka nu drygt och halsbrännan gör sig påmind ibland :)

 

 

 

V.20 (19+3)

Postat: 2014-05-03 17:43:55
Vad inaktiv jag är här på bloggen! 

Iaf så har jag kommit halva vägen nu :) 
Vecka 20 och RUL närmar sig med stormsteg -äntligen-. Tro om man får veta vad det är för kön nu då?


Fostret väger nu ungefär 350 gram och är runt 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Ögonlocken är färdiga. Fingrarnas naglar växer, men de täcker inte hela fingertoppen än. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter sin födsel.

 

Fostret har fått känsel, och kan reagera på smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.


Grattis, nu har du gått halvvägs!! Man mäter livmoderns mått mellan pubisbenet och livmoderns topp. I den här veckan brukar måttet ligga mellan 18 och 20 cm. Nu kommer måttet öka med ungefär 1 cm i veckan. Om du väntar tvillingar kan ditt mått redan vara 28 cm. Ät mer järn, minst 100 mg järn per dag rekommenderas av Livsmedelsverket. Järnbrist orsakar även trötthet.Sandra heter jag och jag är en 25 årig tjej som arbetar inom äldreomsorgen som vårdare. Jag lever och frodas i Örnsköldsvik tillsammans med min Robbin som jag har varit tillsammans med sedan sen 14 november 2006 och vår son William född 11-11-03. Den 12 februari 2011 förlovade vi oss. Med oss lever även en hund av rasen staffordshire bullterrier som heter Twista men som vi kallar Twirri.

I min blogg kommer ni få läsa mycket om det som ligger mig varmt om hjärtat, vilket är saker som makeup, hår, musik, familjelivet och inredning.
bloglovin


RSS 2.0