V 26

Postat: 2014-06-24 07:31:47
Idag är jag i v.26 (25+4) och har 100 dagar kvar till BF och till vi får se vår lilla sessa för första gången :D
Bebis

Nu väger bebisen knappt 1 kg och är 35 cm lång mellan huvud och stjärt. Från vecka 24 kan bebisen höra ljud, inne i livmodern kan ljudnivån bli så hög som 80 decibel. Det är lika mycket som på en livligt trafikerad gata. Bebis tränar på att adas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Bebisen kan öppna och stänga ögonen nu. Bebis kan se skillnad mellan ljus och mörker.

Du

6 cm ovanför naveln kan du känna livmodern som är mellan 24 och 27 cm från blygdbenet till toppen. Viktökningen är omkring 7 och 10 kg. Du kan bli trött i ryggen, känna av trötthet, kramp i benen, tryck mot bäckenet och du kan bli varm och svettig. Glöm inte smörja in mage och bröst med olja, det kan eventuellt minska risken för bristningar.



V.25

Postat: 2014-06-22 08:41:51
Klamrat mig in i vecka 25, 7 månaden och där med är jag i den tredje och sista trimestern :)


Bebis

Bebisen väger omkring 700 g och är ungefär 33 cm, vilket är ungefär lika stort som en aubergine. Storleken kan förstås variera från bebis till bebis och graviditet till graviditet. Man vet att alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20. Nu kan bebisen knyta sina händer och få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig. Bebisen dricker av fostervätskan, den smakar ganska sött. Om man sprutar in något beskt dricker bebisen mindre. En del bebisar rör sig mycket, medan andra ligger och guppar i fostervattnet.

Du

Livmoderns mått är mellan 23 och 26 cm. Som en fotboll! Din kropp har skapat fostervattnet som innehåller: glukos, fettsyror, salt, fruktos, protein, citronsyra, mjölksyra och aminosyror. Tänk på att både motion och träning är bra för dig när du är gravid. Gå ut och rör på dig, testa gravidyoga eller någon annan form av träning. Under sista trimestern, från vecka 25 tills det att barnet har fötts kommer graviditeten bli mer påtaglig. Magen är stor och mamman kan känna bebisen ofta och den inverkar på hur man lever. Många kan leva som vanligt, men man behöver ta större hänsyn till behovet att ta pauser och regelbunden vila. Om bebisen ligger och trycker på blåsan kan det göra dig mer kissenödig. Pappa kan höra hjärtslagen genom att lyssna med örat på magen. Det kan vara svårt att hitta rätt ställe, men det går med lite tålamod.



V.24

Postat: 2014-06-22 08:36:04
Bild och information från vecka 24 :)

Nu börjar det bli trångt, bebisen är 30 cm och väger ungefär 650 g. Nu börjar nästa viktiga utvecklingsstadium av bebisens hjärna. Undvik all alkohol, om du röker bör du sluta genast. Balansorganen i örat har utvecklats och redan nått vuxenstorlek. Bebisen vet vad som är upp och ner, du känner hur den vrider och vänder sig i magen. Bebisen suger på tummen som är en träning för att suuga på bröstet. Ibland börjar bebisen hicka, då känns det som att det klickar till i magen. De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först när bebisen är runt 24 veckor kan det börja andas luft om det skulle födas för tidigt. Bebisens unika ansiktsdrag har börjat ta form. Nu är bebisen komplett med ögonfransar, ögonbryn ch hår! Blond, brunett eller rödhårig? Allt hår är vitt eftersom bebisen fortfarande inte har fått någgra pigment.

Du

Du kan ha gått upp mellan 5 – 7 kilo nu. Livmoderns mått är mellan 22 och 25 cm och mäter 4 till 5 cm ovanför naveln. Magen växer och putar. Om du har mycket magmuskler sen innan graviditeten så kan du klara dig ganska bra. Har du inte det så finns det bra övningar för gravida magar också. Det kan dra och smärta runt livmodern och ner mot ljumsken. Det är lätt att drömma mycket livliga drömmar just nu, det kan vara det undermedvetna som förbereder dig på att ett nytt liv väntar. När du skrattar eller hostar kan du ibland läcka lite urin, det beror på att bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut.

Så här känner jag
Jag har gått upp 7 kilo och väger nu 60 pannor :) trivs så sjukt bra med min kropp bortsett från att jag känner mig klumpig. Halsbrännan gör sig påmind likaså foglossningarna, åderbråcken och ischias värken lite för ofta (läs hela tiden).


V.23

Postat: 2014-06-22 08:31:59
Jag har missat lite veckor så blir några på raken nu ist :)

Vecka 23


Bebis

Din bebis är stor som en papaya och väger ca 550 g och är 28 cm lång. Den fortsätter lagra fett, men huden är fortfarande alldeles rynkig. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar insulin och hormoner. Bukspottkörteln ger ifrån sig mer insulin så att blodsockret hålls på en normal nivå. Bebisens första bajs finns sedan en tid tillbaka i tarmen, den kallas mekonium och är grön. Ibland bajsar bebisen i fostervattnet redan innan den föds och då blir fostervattnet grönt. Bebisen rör sig mycket, speciellt på kvällarna, då kan det vara gymnastik i magen! Bebisens hörsel förbättras och den kan höra skillnad på ljud inifrån magen och utanför din kropp. När bebisen föds kommer den att känna igen din röst, tonläge och rytm.

Du

Viktökning omkring 5 till 7 kg, om inte mer. Livmoderns mått är mellan 21 och 24 cm från pubisbenet och livmoderns topp. När livmodern växer trycker den mot urinblåsan och du blir kissnödig oftare. I denna period kan en del gravida drabbas av graviditetsdiabetes. Allteftersom magen växer så påverkas matsmältningen. Du kan uppleva förstoppning eller halsbränna. Du kan nu börja känna bebisens olika kroppsdelar genm magen. Ligamenten som håller upp livmodern töjer sig när barnet rör sig, det kan orsaka smärta i sidan av magen. Stimulera din bebis utveckling av nervssystemet redan nu genom att prata, sjunga, buffa och klappa på magen.





Tredje trimestern!

Postat: 2014-06-22 08:23:24
Jag kan för allt i världen inte fatta att jag är inne i den tredje och sista trimestern!

Vilken milstolpe!
Och jag som typ inte ordnat nått känns det som. 
Om några veckor ska vi börja boa.

Sandra heter jag och jag är en 25 årig tjej som arbetar inom äldreomsorgen som vårdare. Jag lever och frodas i Örnsköldsvik tillsammans med min Robbin som jag har varit tillsammans med sedan sen 14 november 2006 och vår son William född 11-11-03. Den 12 februari 2011 förlovade vi oss. Med oss lever även en hund av rasen staffordshire bullterrier som heter Twista men som vi kallar Twirri.

I min blogg kommer ni få läsa mycket om det som ligger mig varmt om hjärtat, vilket är saker som makeup, hår, musik, familjelivet och inredning.
bloglovin


RSS 2.0